*

tonialenius

Kiristyskirjeet osa neljä: Telia mokailee, vaatii maksua omasta mokastaan

Kuten sanottua olen saanut kaksi kiristyskirjettä, kummassakin tapauksessa tiedän Soneran antaneen tietoni kiristyskirjeiden lähettäjille vaikka kyseiset IP:t eivät ole minulle koskaan kuuluneet, tein viime viikolla rekisteritietojen tarkistuspyynnön Telialle saadakseni selvyyden siitä mitä oikein on tapahtunut, sain tämmöisen vastauksen:

"

Hei,

 

Olit lähettänyt meille rekisteriselostepyynnön, missä pyydät erityisesti IP –osoitetietojasi.

Säilytämme IP –osoitetietoja 12 kuukautta. Vuoden tai alle sen ikäisiä IP –osoitetietoja on mahdollista saada maksua vastaan erillisenä raporttina, mutta nämä tiedot eivät ulotu maksuttoman tarkistusoikeuden piiriin rekisteriselosteen osalta.  

Henkilötietolain 26 §:n mukainen tarkastusoikeus koskee tietoja, joita rekisteröidystä on tallennettu rekisteriin. Kun luovutamme asiakkaan IP-osoitteen markkinaoikeuden päätöksen velvoittamana tekijänoikeuden haltijalle tai tämän edustajalle, tallennamme ko. tiedon luovuttamisesta tiedon asiakastietoihin ja samassa yhteydessä myös tiedon siitä, mikä IP-osoite on ollut luovutuksen kohteena. Kyse on tällöin asiakastietoihin tallennetusta tiedosta, joka on henkilötietoa ja siten henkilötietolain 26 §:n mukaisen tarkastusoikeuden piirissä. 

Sen sijaan tieto siitä, mikä IP-osoite on kulloinkin ollut, ei kuulu henkilötietolain 26 §:n tarkastusoikeuden piiriin, vaan kyseessä on välitystieto, johon sovelletaan tietoyhteiskuntakaarta. Tietoyhteiskuntakaaren 134 §:n 5 momentin mukaan asiakas voi pyytää laskun yhteyskohtaisen erittelyn, jossa tunnistamistiedot (tässä tapauksessa IP-osoitteet) eritellään täydellisesti. 

Henkilötietolain 26 §:n mukainen tarkastuspyyntö voidaan tehdä maksutta kerran vuodessa, kun taas laskun yhteyskohtaisesta erittelystä voidaan periä hinnaston mukainen maksu.  Telia suhtautuu velvoitteisiinsa rekisterinpitäjänä ja viestintäpalvelun tarjoajana vakavasti ja pyrkii kaikin tavoin huolehtimaan, että käsittely on aina lainmukaista ja rekisteröidyn oikeudet tulevat huomioiduiksi laissa edellytetyllä tavalla.   

Mikäli sinusta on luovutettu tietoja markkinaoikeuden päätöksellä eteenpäin, voimme etsiä luovutetut tiedot arkistostamme, mutta tarvitsemme tätä varten sinulta mahdollisen markkinaoikeuden diaarinumeron. Emme luovuta kolmansille osapuolille tietoa ilman oikeuden päätöstä. 

Mikäli haluat voimme toimitta sinulle rekisteriselosteen, jossa on tietojasi asiakkuushistoriastasi. Näissä tiedoissa ei kuitenkaan IP –osoitetietoja ole. Mikäli haluat rekisteriselosteen tai IP –osoite erittelyn, pyydän sinua vastaamaan minulle tähän sähköpostiin. Yhteyskohtaisen IP –osoite erittelyn hinta on 186 euroa/ alkava tunti, miniveloitus 30 min.

 

Ystävällisin terveisin

 

Annika Saaranen

Telialta"

Sama suomeksi: Telia vaatii minua maksamaan oikeudesta todistaa syyttömyyteni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat